2017/05/11

Učíme sa hrou - včielka od SAFARI Ltd.

Vytešujeme sa z krásneho počasia. Alex spí, odfukuje v kočiariku a Ben (náš malý zoológ) všetko, čo sa hýbe, chytá holými rukami. Niet nad jeho blažený úsmev, keď mi podáva dážďovku do rúk.  Od toho času sa schovali všetky slimáky na záhrade a nachádzame len prázdne domčeky. No, prečo asi? Po včerajšku sa možno nadobro odsťahovali aj dážďovky. Nehovoriac o mravcoch, ktoré sa boja, že ho budú musieť poslúchať. Ešte, že tie včely dokážu rýchlo odletieť. Tie nás začali natoľko fascinovať, že sme si zaobstarali knihu o ich živote. Kniha Včelí úľ od Jitky Patřekovej (2016) nás milo prekvapila krásnymi ilustráciami a podanými informáciami detskému čitateľovi. Natoľko zaujala, že si ju otvárame každý deň a sledujeme, čo sa deje v úli. Knihu sme oživili o krásny model včely /Honigbiene. A čítanie sa stalo veľkou zábavou alebo skôr ,,učenie hrou“.
https://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.html

Aby to nebolo všetko americká firma SAFARI Ltd. oživila túto hračku (pomôcku) o modely vajíčka, larvy, kukly, ktoré poukazujú na vývinové etapy včely. Táto americká firma je tu, už od roku 1982 a svojimi edukačnými modelmi dieťaťu približuje a poukazuje na veľkoleposť sveta, prírody, ..., zvierat žijúcich všade okolo nás. Tiež majú svoju stránku na spôsob wikipedie. Majú takú malú internetovú encyklopédiu. ,,V roku 1986 firma podpísala licenčnú zmluvu s Carnegie Museum of Natural History. Táto licencia umožnila vyrábať autentické modely dinosaurov v spolupráci s ich najlepšími paleontológmi. S postupným rozširovaním firmy sa začali rozširovať aj série modelov, ktoré sa už neobmedzovali len na dinosaury, ale ponúkali pohľad na celý svet.“ (Feedo,2017)

 Práve som si zamilovala túto značku ako pedagóg, ale hlavne ako mama. Vidím v nej veľký potenciál pre využitie na hodinách v škôlkach, školách, ale aj doma so svojimi deťmi. Čo je výborné, že je cenovo dostupná. Nie všetky modely, ktoré sa mi páčia si môžem ako mamička na rodičovskej dovolenke dovoliť. Ako WAU. Dlho ma takto nič nenadchlo a to asi preto lebo som sa nabudila na nočné ponocovanie a začala som pre Bena vytvárať aktivity na túto aktuálnu tému. Čo je úžasné, že táto pomôcka (hračka) otvára veľa možností pre Vás a Vaše deti. Vďaka nej si náš Ben rozvíja slovnú zásobu, tvorivosť, predstavivosť a to pomocou hry. Doteraz bola včela len bee. Ale teraz po využívaní tohto modelu v rôznych aktivitách, už je to včela, ktorá vydáva zvuk bzz, rada lieta na kvety a cucká peľ, má krídla, býva v úli. Mamou  je kráľovná, ktorá kladie vajcia, z nich sú larvy, kukly a potom včely. A toho povie ešte viac a to si možno poviete, že len taká obyčajná včela. Ale ja to teraz vidím úplne inak. Veľa si čítame to sme síce robili aj doteraz, ale toto ho veľmi zaujíma. S ňou sa dá naozaj krásne vyhrať.




Model včely sa predáva v balení s rozmermi: 22,7cm x 19,5cm x 3,5cm.  Na prednej strane navrchu pod plastovým krytom nájdete celý vývinový cyklus včely s popísaním konkrétnych názvov vývinového štádia, v ktorom sa nachádza (vajíčko, larva, kukla, včela) len v jazykoch americkej angličtiny, francúzštiny, španielčiny a nemčiny. Na druhej strane obalu sú bližšie popísané jednotlivé štádia vývinu.

Vďaka zväčšenému a hlavne dôveryhodnému modelu, ktorý je vyrobený z ekologického bezolovnatého a bezftalátového plastu, s ručne maľovanými detailmi, Beník vie ako taká včela vyzerá. Nie vždy sa nám podarí sledovať včelu naživo ako by sme chceli. A preto tento model je veľký ako detská dlaň. Aby mali predstavu ako vyzerá.

Rozmery modelov včely sú cca v cm (dĺžka, šírka, hrúbka).

https://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.html
Píšu, že je vhodná pre deti 4+ roky. Ale v mojich článkoch ste mohli postrehnúť, že na veku naozaj nezáleží. Náš Ben má 2 roky a 6 mesiacov a veľmi sa tešil, keď sme si ju pozerali, hrali sa s ňou. A čím bude väčší pôjdeme na objavovanie a jej spoznávanie viacej do hĺbky.

Aby našej včele nebolo ľúto a neležala len tak v obale alebo hocijakej krabičke, tak sme jej spolu s Beníkom zhotovili domček (úľ). A prvá aktivita bola na svete.

Čo sme potrebovali na zhotovenie úľa? Ako sme ho zhotovovali?
  • krabičku; 
  • nožnice, nôž; 
  • pravítko, obyčajnú ceruzku, ktoré sme aj tak nepotrebovaliJ a merali sme od oka;
  • farebné papiere, vlnité kartónové papiere, penové fólie alebo rolky z toaletného papiera; 
  • lepidlo a štetec, farby, bublinková fólia; 
  • plastový vrchnák z vlhčených obrúskov pampers;
  •  trpezlivosť :).






Oslovil nás aj ďalší model sliepočky /huns (vajíčko, kuriatko v škrupinke, kuriatko). Balenie je rovnako riešené ako pri včielke. 

Rozmery modelov sliepočky/Huns sú cca v cm (výška, šírka, hrúbka).
https://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.html
https://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.html  A tiež je s ňou veľká zábava. Beník si rád nechá od nás prečítať knihu o O kuriatku z dvorčeka, ktorá vyrozpráva príbeh o kuriatku, ktoré sa stratilo a hľadá niečo do zobáčik.   
  A veru aj nášmu modelu sme niečo do zobáčik pripravili. Rád sleduje aj kurky u susedov na dvore a svojou rečou mi rozpráva, kto patrí do ich rodiny a ako sa vyvíjajú. No a tiež vie, že nie vždy je z vajíčka kuriatko. Napríklad, keď spolu pečieme bábovku je hlavný miešač všetkých ingrediencií vrátane vajíčok. Vďaka týmto dvom modelom môžem vymýšľať neskutočne veľa aktivít, ktorými môžu naše deti spoznávať svet okolo seba a zisťovať ako čo funguje.

https://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.htmlhttps://simatula.blogspot.sk/2017/05/ucime-sa-hrou-vcielka-od-safari-ltd.html


Vymysleli sme veľa a veľa ďalších. Napr. foto. A veľa ďalších aktivít ale to zase nabudúce.





https://www.feedo.sk/safari-tuba-vesmir/?utm_source=blogger&utm_medium=blog&utm_campaign=SiMatula
Zaujali nás aj ďalšie zvieratká a nielen to. Vyrobili aj ľudské orgány, ako rastie fazuľka, čo je na oblohe, hudobné nástroje, stavby sveta, vesmír, ...
https://www.feedo.sk/safari-tuba-ludske-organy/?utm_source=blogger&utm_medium=blog&utm_campaign=SiMatulahttps://www.feedo.sk/safari-zivotny-cyklus-zelena-fazula/?utm_source=blogger&utm_medium=blog&utm_campaign=SiMatulahttps://www.feedo.sk/safari-tuba-na-oblohe/?utm_source=blogger&utm_medium=blog&utm_campaign=SiMatulahttps://www.feedo.sk/safari-tuba-hudobne-nastroje/?utm_source=blogger&utm_medium=blog&utm_campaign=SiMatula

https://www.amazon.de/gp/product/B00IZ07LF4?ie=UTF8&tag=sima04-21&camp=1638&linkCode=xm2&creativeASIN=B004JDJ9S8&th=1https://www.amazon.de/Safari-760404-Fr%C3%B6sche-Schildkr%C3%B6ten-St%C3%BCck/dp/B006HEIMB2/ref=pd_day0_21_24?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=SN7Q65GX7W0ANGCDD4EGhttps://www.amazon.de/gp/product/B00B5SRNMY?ie=UTF8&tag=sima04-21&camp=1638&linkCode=xm2&creativeASIN=B004JDJ9S8&th=1
https://www.amazon.de/gp/product/B004JDJ9SS?ie=UTF8&tag=sima04-21&camp=1638&linkCode=xm2&creativeASIN=B004JDJ9S8&th=1https://www.amazon.de/gp/product/B009435MXO?ie=UTF8&tag=sima04-21&camp=1638&linkCode=xm2&creativeASIN=B004JDJ9S8&th=1

PS: Balenie si nevyhadzujte, bude sa Vám ešte hodiť. Máme pre Vás a Nás premyslenú ďalšiu aktivitu:)

Krásne dobré ráno:)
simatula.blogspot.sk













 

0 komentáre:

Zverejnenie komentára